De volle container naar Zambia

“Maar je kunt ook een hele container krijgen”.

Met deze zin begon het grote avontuur om een container tjokvol met spullen naar Zambia te krijgen. De reis duurde wat langer dan verwacht en kende de nodige obstakels.

 
Container

Bij ons een na laatste bezoek aan Zambia hadden we de indruk dat de kennis van de Engelse taal bij de leerlingen van onze school zou kunnen verbeteren. De school in Bbakasa, Zambia heeft geen leesboeken. De beschikbaarheid van voldoende lees- en leerboeken zou de kwaliteit van het Engels van de leerlingen kunnen verbeteren. Zo kwamen we op het idee van een bibliotheek: als wij in Nederland en Engeland tweedehands Engelstalige boeken kunnen krijgen, dan kan onze school een bibliotheek starten. Nu alleen nog even de boeken verzamelen en het er naar toe brengen: dat was het plan. Katrien stortte zich op het verzamelen van de boeken en had al snel beet: 500 exemplaren van Harry Potter deel V gedoneerd door distributeur Van Ditmar. Andere donaties volgden.

Het transport van een paar duizend boeken is niet goedkoop en we zochten dus een goedkope oplossing of sponsor. Henk-Jan Weekhout, directeur bij Steinweg, gaf ons niet zomaar een paar kuub, maar direct een hele container. Steinweg nam ook alle kosten voor het inklaren en transport voor haar rekening: een geweldige donatie. We moesten het verder maar met Vanessa Witteman regelen.

Omdat er nog heel veel ruimte overbleef zijn we op zoek gegaan naar nuttige zaken voor de school en vooral ook voor de inrichting van de kliniek die we op dat moment aan het bouwen waren. We hebben ook aan bevriende organisaties in Zambia (ZAP, ZCF en Kasanka Trust) ruimte aangeboden om spullen te versturen. Voor de inrichting van de kliniek hebben we acht tweedehands ziekenhuisbedden gekregen van het Medisch Centrum Alkmaar. Een paar pallets met kinderspeelgoed kregen we van Jumbo speelgoed en bloeddrukmeters via Astellas Pharmaceuticals.

Begin september was de container propvol. Vanessa en andere medewerkers bij Steinweg zijn een hele dag bezig geweest om met passen en meten alles erin te kunnen krijgen. De container is daarna vanuit Rotterdam per schip naar Dar es Salaam in Tanzania gegaan en is daar begin oktober gearriveerd. Daar bleek dat de stichting die in Lusaka, de hoofdstad van Zambia, voor ontvangst zou tekenen, niet het benodigde administratieve nummer bezat. We moesten dus een andere stichting aanmerken als ontvanger. Daardoor duurde het een paar weken voordat onze container op een vrachtwagen richting Zambia kon.

Bij de grenspost was het probleem nog steeds niet opgelost: we hebben twee verschillende ontvangers, hoe kan dat? Opnieuw duurde het een paar weken voordat het laatste deel van de reis ingezet kon worden. Begin december arriveerde de container in Lusaka.

Dan denk je, hoop je tegen beter weten in dat de container nu snel vrijgegeven zou worden. Niets was minder waar. Onze grote steun en toeverlaat in Zambia, Andy Anderson noemt dit TIA (This Is Africa). Het gebeurt wanneer het gebeurt, niets is voorspelbaar en geduldig blijven is essentieel. Er bleek nog iets betaald te moeten worden. Daarna bleek er nóg iets niet betaald was. En er miste nog een document. Na heel veel geduld en honderden e-mails is de container uiteindelijk vrijgegeven op 25 januari, bijna vijf maanden na vertrek uit Amsterdam. De goederen zijn nu op de eindbestemming aangekomen.

Steinweg

ProjectsNow wil speciaal Steinweg (Henk Jan Weekhoudt en Vannesa Witteman) bedanken voor het transport. Donateurs van de goederen: Jumbo, Astellas Pharmaceuticals, MCA, van Ditmar, Waterstones en de International School Hilversum.