Gouden cadeautip geeft boost aan onze kliniek


Hank, ProjectsNow-lid van het eerste uur, en Erik, een trouwe Egmond-loper, grijpen de viering van hun vijftigste verjaardag aan om onze kliniek in Namoomba een enorme boost te geven. Zij vragen alle gasten op hun feest op 13 september in plaats van een cadeau om een bijdrage voor het uitbreiden van de twee verplegerswoningen met een extra slaapkamer. Door de uitbreiding kunnen alle drie de benodigde medewerkers voor de kliniek er wonen: een verpleegkundige, een healthcare officer en een verloskundige.

De huisvesting voor het medisch personeel is inmiddels een jaar in gebruik. Echter, de meest ideale bezetting van de kliniek met drie personen kon niet worden gerealiseerd, doordat er twee slaapkamers te weinig waren. Door de aanbouw kan in de ene woning een gezin wonen, waarvan de man en vrouw als verpleegkundige en healthcare officer in de kliniek werken, en in de andere woning het gezin van de verloskundige. Ook de verloskundige hulp in het gebied is erg hard nodig met de gebrekkige voorzieningen die er momenteel voorhanden zijn.

De dichtstbijzijnde verloskundige hulp zit in Siavonga, een stad die op 1,5 uur rijden met de auto van de twee dorpjes ligt. Bij zijn meest recente bezoek aan Bbakasa en Namoomba reed Wim een vrouw in barendsnood naar het ziekenhuis in Siavonga. Daar kon zij via een keizersnede bevallen van een tweeling. Wanneer Wim niet toevallig aanwezig was geweest, had het er somber uitgezien.
Als dank is een van de twee jongens naar hem genoemd. Om de slaapkamers te kunnen bouwen, is alleen geld nodig voor bouwmaterialen. Bij eerdere bouwprojecten zijn steeds mannen uit het dorp betrokken geweest, waardoor zij de aanbouw nu zelf kunnen uitvoeren.