Reisverslag van Wim – juli 2015


Na een kleine vertraging tijdens de transfer in Kenia vanwege de komst van de Airforce 1 met president Obama was ik weer in Lusaka.
Met een volle truck reed ik de volgende dag naar Tamarind Camp voor de inspectie en overdracht van de schoolkeuken. De weg naar Bbakasa en Namoomba is enorm verbeterd en daardoor is er ook meer verkeer. De bakker uit Siavonga komt nu bijvoorbeeld een keer per week naar Namoomba.
Het altijd rustige kamp was dit keer vol met een grote groep Texanen. Zij behoren tot de Baptisten kerk en waren op een missiereis. Heel bijzonder om deze Amerikanen met een bijbel in de hand de hutten af te zien gaan.

 

Goede aubergineoogst

De ontvangst door Lawrence en Moses in Tamarind Camp was zoals gewoonlijk bijzonder hartelijk en ze waren bijzonder trots op het feit dat hun groentetuinproject zo succesvol is. Heel mooi was het ook om hen met hun eerste oogst aan prachtige aubergines naar de markt te zien gaan in Siavonga en te zien dat deze heel snel verkocht waren: aubergines zijn ongewoon voor de lokale bevolking. Ze hebben tijdens mijn bezoek de helft van het geld dat ProjectsNow hen heeft geleend terugbetaald.

ProjectsNow_aubergine ProjectsNow_aubergine1

Als ik arriveer bij de school, wordt er nog hard gewerkt aan de schoolkeuken en aannemer Glenn komt later in de week om toezicht te houden.

ProjectsNow_nieuwe schoolkeuken_1

230 microkredietaanvragen

Ons laatste initiatief om mensen uit te nodigen om een microkrediet aan te vragen is een groot succes: althans als je kijkt naar het enorme aantal van 230 aanvragen. Het is al snel duidelijk dat het gros niet door heeft dat het daadwerkelijk om een lening gaat die echt terugbetaald moet worden en dat er dit jaar maar voor maximaal tien projecten een krediet is. De Development Foundation zal zelf de aanvragen selecteren en dat zal een moeilijk proces worden. Twee maanden na mijn verzoek is dat traject nog steeds niet afgerond.
Later dit jaar gaan we de Barsha pomp plaatsen in de Zambezi rivier. Deze pomp kan met niet meer dan de stroomkracht van de rivier water omhoog pompen naar het land en is dus een prachtige duurzaam alternatief voor de benzinepompen die vaak gebruikt worden voor het oppompen van water. Ook de blanke boeren die een eindje verderop langs de rivier wonen vinden de pomp erg interessant. Als hij goed werkt, willen ze ook allemaal een pomp.

Houtskoolproductie funest voor bomen in de wijde omtrek

Zambia wordt sinds het begin van het jaar getroffen door stroomuitvallen (de helft van de dag) en daaromis er veel behoefte aan alternatieve energiebronnen zoals houtskool. Door de hogere prijzen van en grote vraag naar houtskool vindt er een enorme ontbossing plaats en je ziet overal langs de weg van Lusaka naar Siavonga dat grote stukken land kaal gebrand zijn. Dit zal uiteindelijk tot een enorme ecologische ramp leiden. Wellicht kunnen we nog ons dorp en omliggende gebieden redden door een duurzame vorm van houtskoolproductie op te zetten. Ik heb de eerste contacten gelegd met de lokale houtskoolbranders die erg gecharmeerd waren van de duurzame houtskoolproductie. In overleg met Dick IJff (die een farm heeft vlakbij Namoomba) is afgesproken dat hij dit jaar gratis 500 snelgroeiende bomen zal leveren die door de houtskoolbranders worden geplant in een gebied dat dit jaar is gebruikt voor de productie van houtskool. Hopelijk is deze pilot succesvol en kunnen we de volgende jaren op veel grotere schaal proberen om Namoomba en Bbakasa groen te houden/maken. Het lijkt erop dat ook de lokale bevolking door heeft dat zij niet op deze manier door kunnen gaan, omdat anders hun hele leefomgeving kapotgemaakt wordt. Er is dus veel steun voor dit plan.

ProjectsNow_houtskooloven_2

ProjectsNow_houtskooloven

Tijdens mijn bezoek wordt er net zoals vorig jaar een hardloopwedstrijd gehouden van Bbakasa naar Namoomba (8 km) en ook wordt er weer gevoetbald om de ProjectsNow-cup die na penaltyschieten door Bbakasa gewonnen wordt. Het voetbalveld in Bbakasa is trouwens aanzienlijk verbeterd, omdat de machines die gebruikt zijn voor de zandweg die van de asfaltweg naar Namoomba loopt, ook het voetbalveld hebben geëgaliseerd.

ProjectsNow_2 voetbalteams
ProjectsNow_hardloopwedstrijd_1
ProjectsNow_hardloopwedstrijd_2

ProjectsNow_hardloopwedstrijd_3

Schoolkeuken officieel geopend

De opening van de schoolkeuken was weer een mooie gebeurtenis waarbij ook de nieuwe Chief Sikoonga aanwezig was met zijn gevolg. Ook bijzonder was het dat Frederick Hanupa, de Zambiaanse ambassadeur in Rusland (en daarvoor jarenlang parlementslid), meegekomen was. Zoals gewoonlijk weer vele dansen, gezangen en speeches. Niet alleen de school heeft nu een mooie keuken met nieuwe spullen (ovens en keukengerei) maar ook de vrouwengroep heeft haar eigen ruimte waarin ze de drie trapnaaimachines kunnen plaatsen en waarin ook hun andere activiteiten kunnen plaatsvinden. Ze toonden hun dankbaarheid door een speciaal dans- en zangoptreden tijdens de overdracht.

ProjectsNow_nieuwe schoolkeuken_2

ProjectsNow_nieuwe schoolkeuken_3
Ik kijk nu al uit naar mijn volgende bezoek van 13 t/m 26 november om te zien of de Barsha pomp werkt, wat het effect is van de microkredieten en of we iets kunnen gaan doen aan de ontbossing.

 

ProjectsNow_vrouwengroep

ProjectsNow_geitenschuur