Reisverslag Wim: bezoek Zambia juni 2013


Dit is alweer mijn zesde bezoek aan ons project in vijf jaar. Er is veel veranderd en ook veel ten goede. Toen ik in oktober 2008 samen met Paul, Esther en Steffan naar Bbakasa gingen was dat tijdens een vakantiereis door Zambia om de opening te verrichten van de door ProjectsNow gebouwde schoolgebouwen. De laatste bezoeken aan Zambia waren werkbezoeken met een paar dagen ontspanning. Zo ook deze laatste trip samen met Rosan en Noelle.

18.N_R_W_trip

De armoede in dit deel van Zambia blijft schrijnend. Er is gebrek aan alles. Dit jaar viel de seizoensregen tegen en daarmee de oogst. Dit zal later in het jaar nog tot grote voedseltekorten en honger leiden.

Op initiatief van onder andere het hoofd van de school is men begonnen met een voetbalcompetitie tussen de verschillende dorpjes en buurtschappen van de Nanyanga Ward. De acht teams voeren een verbeten strijd waarover veel gepraat wordt. Een belangrijke reden voor de initiatiefnemers van de competitie is om de vele werkloze jongeren afleiding te bezorgen waardoor ze meer afleiding hebben en minder gaan drinken. In Namoomba zie je altijd een groepje luidruchtige hangjongeren in een bepaalde staat van dronkenschap. De jeugdwerkloosheid en alcoholisme is een groot probleem in dorpjes zoals Namoomba. Op Onafhankelijkheidsdag (24 oktober) zal de finale gespeeld worden en wij hebben daarvoor een beker beschikbaar gesteld.

Het zou prachtig zijn als we in de nabije toekomst iets kunnen gaan doen voor deze groep werkloze jongeren door ze bepaalde vaardigheden bij te brengen zodat ze als timmerman of metselaar hun brood kunnen verdienen.

Het is goed om te zien dat Johnson met de door ons geschonken fotocamera werkt als locale fotograaf en hiermee geld verdient. Hij heeft nu ook een winkeltje en het gaat goed met hem.

Kennedy, een lid van de Nanyanga Ward Development Foundation vroeg of ik naar zijn zoontje van 18 maanden wilde kijken. Het jongetje blijkt verlamd aan 1 been en zal zijn hele leven waarschijnlijk met krukken te moeten lopen. Het is niet duidelijk wat de oorzaak is van de verlamming omdat een CT scan die uitsluitsel zou kunnen bieden alleen maar in Lusaka gemaakt kan worden. Een dag reizen en de kosten zijn 200 Euro wat een fortuin is voor Kennedy.

Tijdens ons bezoek werden we gevraagd om een hoogzwangere vrouw die veel pijn en bloedverlies had naar het ziekenhuis te brengen in Siavongo voor een keizersnede. Ze werd achterop de pick-up truck gehesen en op een matras neergelegd. Haar drie zussen en nog een aantal anderen namen plaats in de achterbak. De weg naar Siavonga bestaat voor een groot deel uit een erg slechte zandweg wat een hel geweest is voor de zwangere vrouw. We hebben haar afgeleverd bij het ziekenhuis en later die dag hoorden we dat alles goed was met de moeder en de tweeling waarvan ze bevallen was. Als wij er niet waren geweest waren de kansen voor het op tijd naar het ziekenhuis komen aanzienlijk lager geweest en hadden moeder en zoons het waarschijnlijk niet overleefd.

Wat ik bijzonder vond was de ochtend dat ik voor een vol klaslokaal (100 kinderen uit de hoogste klassen) les heb gegeven over Nederland. Alle kinderen hebben twee uur lang geïnteresseerd geluisterd. De school ziet er werkelijk heel goed uit met goed en gemotiveerde leerkrachten en leerlingen die elk jaar weer de beste schoolresultaten uit het district behalen. Het is duidelijk dat onze inspanningen de moeite waard zijn. Als de windmolen en het waterreservoir die we dit jaar gaan aanleggen gereed zijn, zal het groenmaken van het terrein om de school ook een stuk dichterbij komen. Ik ben nu al benieuwd naar het effect van de heg met Bougainville wanneer die in bloei komt. Ook zal dan de schooltuin ingericht gaan worden en nog meer fruit en andere bomen worden geplant.

Het is fijn om te merken dat onze inspanningen resultaat afwerpen al gaat het langzaam en ik kijk nu al weer uit naar een volgend bezoek.