Waarom Zambia

Een van de leden van ProjectsNow, Steffan, is geboren in Zambia. Daardoor hebben we een band met het land en in het bijzonder het gebied waar we hulp bieden. Via Steffan hebben we contacten in Zambia – in het bijzonder met Andy Anderson – die ons kunnen helpen bij de realisatie van de projecten. Daardoor weten we zeker weten dat de hulp die we bieden ook goed terecht komt.

 

Het land

Zambia ligt in zuidelijk Afrika en grenst aan Congo-Kinshasa, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibiė en Angola. Zambia is een republiek; vroeger heette het Noord-Rhodesiė. Zambia is een onafhankelijke republiek met als belangrijkste economische factor de mijnindustrie (koper). Deze is echter vooral in buitenlandse handen. Zambia kent een grote verscheidenheid aan religieuze tradities. In veel van de syncretische kerken in het land mengen traditionele religieuze ideeėn zich gemakkelijk met christelijke opvattingen.

Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Zambia 68% van de bevolking onder de armoedegrens. Zoals in veel Afrikaanse landen vormt aids een grote bedreiging. Vruchtbare oplossingen om de verspreiding van aids tegen te gaan, zijn er in Zambia nog niet gevonden.

Kaart_Zambia

Waar in Zambia

ProjectsNow is aan het werk in het Siavonga District, een onvruchtbaar gebied aan de Zambesi rivier. Daar liggen twee dorpjes: Bbakasa en Namoomba. De mensen die hier wonen zijn door de aanleg van een groot stuwmeer, Lake Kariba, verdrongen van hun originele en meer vruchtbare geboortegronden. Dit gebied biedt weinig kans op een leven zonder tegenslag. Voor ProjectsNow de reden deze mensen en dan met name de kinderen te helpen, ze een kans te bieden op een positievere toekomst.

Siavonga district

Zambia_Kaart_locatie

 

Bbakasa en Namoomba

Zambia_Kaart_inzoom