Watervoorziening in Bbakasa en Namoomba verbeteren

Tijdens het bezoek van ProjectsNow aan Bbakasa Namoomba hebben we veel met de lokale bevolking gesproken over welke dingen er nodig zijn om de levensstandaard van de gemeenschap te verhogen. Eigenlijk kwam er in de antwoorden steeds eenzelfde woord terug: ‘water’.

Hoe zorgen we voor goede watervoorziening?

Op een plek waar de thermometer dagelijks de 40 graden haalt en de grond zo droog is dat er nauwelijks iets groeit lijkt dat ook niet zo gek. Maar als je dan ook een van de grootste rivieren van Afrika voorbij ziet stromen, heb je toch het idee dat er iets niet klopt.

Natuurlijk gebruiken de mensen de Zambezi om aan hun water te komen, maar dat doen ze nu door lopend hun emmers te vullen aan de brede oever. Met gevaar voor eigen leven, want de krokodillen en nijlpaarden dobberen op een steenworp afstand voorbij, en (fatale) aanvallen van deze dieren zijn dan ook geen rariteit.

ProjectsNow buigt zich momenteel over verschillende opties om de watervoorziening van de gemeenschap te verbeteren. Hierbij denken we onder meer aan het plaatsen van een tweede grote watertank naast de watertank van de recent geopende kliniek, die door een gemotoriseerde pomp kan worden gevuld met water uit de Zambezi. De ‘conciërge’ van de kliniek kan er dan op toezien dat dit water met de juiste hoeveelheid chloortabletten drinkbaar wordt, en de hele bevolking kan dan gebruik maken van deze waterkraan. Door een klein bedrag te vragen per afgetapte liter water kunnen de kosten voor de benzine voor het pompje worden gedekt, en wordt direct de lokale economie een klein beetje gestimuleerd.

Ook in Bbakasa, waar op dit moment slechts twee met de hand gepompte waterputten staan, is ProjectsNow bezig met het verkennen van de opties om de watervoorziening te verbeteren. De beschikbare waterputten zijn nauwelijks te bedienen door de schoolkinderen, en staan bovendien vaak droog in de zomer. Hier wordt momenteel bijvoorbeeld gedacht aan het plaatsen van een windmolen om water op te pompen, en het plaatsen van dakgoten rondom de klaslokalen om water op te vangen gedurende de regentijd.

waterschema

Naast de ideeën die zijn opgedaan tijdens ons bezoek proberen we bovendien zoveel mogelijk mensen te spreken die ervaring hebben met dit soort problemen (of uitdagingen) rondom watervoorziening in Afrika. Daarom hopelijk snel meer nieuws over ProjectsWater!