Wim’s tweede bezoek in november 2013


Windmolen, stafhuizen en Lucy’s Garden gerealiseerd

In november 2013 bezocht Wim voor de tweede keer in het jaar onze twee dorpjes in Zambia. Precies het juiste moment om de resultaten te zien van alles waar we in 2013 geld voor ingezameld hebben: de twee staff houses bij de kliniek in Namoomba zijn ieder uitgebreid met een slaapkamer. De windmolen is gebouwd in Bbakasa en onze fruitbomenkwekerij ter plekke is aangelegd. Wim was twee weken in het land en bezocht in die tijd ook een bijzonder natuurevenement in Kasanka, in het noorden van Zambia.

 
IMG_0782Naaimachines en breipennen
De eerste en de laatste paar dagen van mijn twee weken in Zambia bezocht ik ons project. Dit keer had ik weer een groot aantal boeken meegenomen voor de schoolbibliotheek en materialen voor de naai- en breigroep die eerder dit jaar is opgestart door de vrouwen. De schoolbibliotheek ziet er goed uit, al blijft het merkwaardig om 100 exemplaren van Harry Potter deel 5 te zien. De vrouwengroep maakt op dinsdag- en donderdagmiddag gebruik van de bibliotheek, omdat hier de Singer trapnaaimachines staan. Ze maken hier schooluniformen die ze verkopen tegen kostprijs. Wij hebben materialen gegeven voor ongeveer 50 uniformen. Het is de bedoeling dat ze zichzelf gaan bedruipen; van de opbrengst van de uniformen kopen ze weer materialen voor het maken van nieuwe uniformen. De breipennen van mijn moeder, mijn oudtante en Nicole vonden gretig aftrek.

Bbakasa – Namoomba: 1 – 0
De trofee voor de winnaar van de voetbalwedstrijd tussen Namoomba en Bbakasa viel erg in de smaak en de wedstrijd eindigde in een 1-0 overwinning voor Bbakasa. De winnende goal werd volgens Namoomba gemaakt door een speler die buitenspel zou staan… Ik heb het feestende team van Bbakasa in de pick-up teruggebracht.

Gekwalificeerd verpleger
Tijdens mijn bezoek werd er hard gewerkt aan de uitbouw van de stafhuizen voor de kliniek met extra slaapkamers. De gekwalificeerde verpleger is eindelijk gearriveerd. Hij blijkt ook bevallingen te mogen doen en tijdens mijn bezoek vond dat ook plaats in de kliniek. Het lijkt er nu eindelijk op dat de kliniek goed wordt benut. Toch jammer dat zoiets zo langzaam gaat.

Groenvoorziening
De windmolen is geïnstalleerd en werkt. Dit is een mooi gezicht. Nu nog het herstel van het waterreservoir en het loodgieterswerk en dan is ons voornaamste project voor 2013 gereed. We verwachten dat het begin 2014 klaar zal zijn. Ik had wederom een groot aantal sinaasappelbomen en Bougainville planten meegenomen voor de schooltuin. Nu er door de windmolen altijd voldoende water is, zal de ruimte rond de school groener kunnen worden. Ook de schooltuin kan gerealiseerd worden. In Namoomba tegenover de kliniek is een andere lang gekoesterde wens eindelijk gerealiseerd door een fruitbomen/groente kwekerij op te zetten. Lucy’s garden werd onder grote belangstelling geopend.

vleermuis011382523416Vleermuizenspektakel
In november is er in het noordoosten van Zambia een heel bijzondere gebeurtenis. In Kasanka, 500 km ten noorden van Lusaka aan de grens met Congo is een plek waar ieder jaar 10 miljoen vleermuizen samenkomen. Het staat vermeld in de lijst van meest bijzondere natuurevenementen (op nummer 9) en was te zien in de laatste BBC-documentaire over Afrika. Het was inderdaad een heel bijzondere ervaring om te kijken naar die miljoenen vleermuizen die net voor zonsondergang op weg gaan naar hun eten (besjes) en die ‘s ochtends net na zonsopgang weer terugkomen: fascinerend.

Wim_kl